· 

Restoring a Lafayette Bocama LA224B

Last summer I bought a old 1960's tube amplifier: the 'famous' Lafayette Bocama 224B from a nice guy living in Zwolle. When I was studying, the Bocama, in triode, became my first HIFI amplifier combined with a small 2-way system. It was the start of a long career in buying HIFI. Anayway, when I was visiting the seller in Zwolle, I checked the Bocama for being NOS. It was! I have taken some pictures for a more detailed look.

 

With an amplifier from early 1960's you know you have to replace all kind of electrolytics. Often these are leaking or not function at all any more. But the seller had it playing when he showed me the amp.

 

Firstly I have to replace the 40+40 uF/350V elco and the 40+20+20=20 uF elco. Looking around the internet I found no 40/40 uF elco's. Could I use the JJ 50/50 uF/500V elco ? We all know a tube rectifier doesn't like to much uF when starting up. It stresses the rectifier. So that's the question. Also I found a 40/20/20/20 uF/500V also from JJ. Also take note of the much higher voltage ratings of the JJ: 500V versus 350V original.

 

First I started with removing the DIY power connector which the owner before my put on the back of the amplifier. As seen on the pictures there needs to be mounted a strain relief with a new power cable. This is what I exactly did! Next part will be replacing those weird loudspeaker terminals from the 1960's, replacing them with banana's accepting terminals. But before doing this I discovered the fuseholder was notn correctly mounted: a counter nut was missing! So now I'm looking for a new fuseholder! 

Write a comment

Comments: 2
 • #1

  Kees (Wednesday, 10 April 2019 16:00)

  Goedemiddag Wijnand,

  Mooi om te zien/lezen dat je ook liefhebber bent van de roemruchte Bocama LA-224B!
  Ik denk dat ik er inmiddels een kleine twintig onder handen heb gehad in de afgelopen jaren.
  Het blijft nog steeds één van de mooiste buizenversterkers met een simpele maar doeltreffende schematuur en goede componenten. En niet te vergeten hard-wired, wat reparaties wel zo gemakkelijk maakt.
  Ik heb de mijne stapsgewijs onder handen genomen, te beginnen bij de voedingstrafo, want dat blijft toch wel de achilleshiel van de Bocama. Hij wordt hoe dan ook bovengemiddeld warm - zeg maar gerust heet - en zorgt op termijn gegarandeerd voor problemen. Variërend van smeltend isolatiemateriaal (teer) tot compleet uitbranden(!). Die voeding was af-fabriek al aan de krappe kant maar met de stijging van de netspanning van 220V naar 230V-plus zit ie in de gevarenzone. Ik heb 'm vervangen door een Hammond 370HX; die heeft een universele primaire en secundair zit ie veel ruimer in zijn jasje dan de de Bocama voeding. Mocht je geïnteresseerd zijn: de trafo is te bestellen bij Jukebox Revival in Etten Leur en kost €104,75. De Hammond is makkelijk te plaatsen, zonder dat je aanpassingen moet doen aan het chassis. Enig 'minpuntje' is dat de kap niet meer op de versterker past, omdat de Hammond wat hoger is dan de Bocama trafo. Persoonlijk vind ik dit geen bezwaar omdat ik 'm zonder kap sowieso mooier vind.
  Verder heb ik de hoogspanningselco's vervangen door JJ 32/32 en JJ 40/20/20/20 typen. Prima en betrouwbaar spul en qua klank uitstekend. Ook heb ik de koppel c's vervangen door Jensen papier-in-olie's; die passen nog mooi onder het chassis en geven klankmatig veel verbetering. Daarnaast heb ik alle weerstanden nagemeten en waar nodig vervangen door Kiwame's of Allen Bradley . Mijn ervaring is dat met name de anodeweerstanden na 50+ jaar aan vervanging toe zijn.
  Zo'n grondig gereviseerde Bocama speelt echt de sterren van de hemel. Ik heb hier klanten gehad die echt niet konden geloven wat ze hoorden. In de juiste context (en dan vooral speakers met een bovengemiddeld rendement en een gunstige impedantiecurve - in mijn geval Spendor S100) hoeft de 224B zich echt niet te schamen tussen veel duurder spul van tegenwoordig. En dat is een understatement.

  Met muzikale groeten en veel succes met je webshop!

  Kees

 • #2

  Henry (Thursday, 23 May 2019 21:10)

  50+50uF gaat samen met een klein weerstandje tussen de gelijkrichter en 1e elco (of tussen de trafo en elke anode). Alleen die 1e elco kan een overslag in de gelijkrichter veroorzaken.

  Succes!